CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, December 27, 2010

a universal doa

assalamu'alaikum wbt..

in this limited time, ana just nak share satu nasyid dari kumpulan native deen..

video

When they ask about me, my servants, I am near
Have no doubts about me, and know I hear your prayer
Take one step towards me, and I'll come running to you
Just have faith and believe, and know I listen to you

Allahummah (Dear God) creator of the universe,
maker of this living earth
greater than we comprehend

Allahummah your the King of all Kings
created all things
on you we all depend.

Allahummah please forgive me my sins,
my heart to be cleansed,
my soul purified, Ameen!

Allahummahaa protect me desires that
Lead to the fire, its you who provides, Ameen!

Allahummah help the Muslims of world,
Give them joy, give them love.
every boy every girl, Ameen!

Allahummun now this prayer I made,
Just to you I prayed
Cause indeed you said…

[Chorus]

Allahummah let my people understand me,
Guide my neighbors, co-workers
the human family. Ameen!

Allahummah help my people up in Palestine,
Who be dying,
Oppressed all the time, Ameen!

Allahummah give the folks in my community, unity
and help our youth to succeed, Ameen!

Allahummah bless my mother and father, my sisters and brothers
my wife and my daughter, Ameen!

Allahummah bless this group Native Deen, help us stay on the path
Siratal Mustaqim, Ameen!

Allahummah now this prayer I made, just to you i prayed
cause indeed you said.

[Chorus]

Call on God, He is glorified,
We call him a lot but you don't even try

Call on God, you want to know why,
Should I even call and will he reply

Call on God, raise your hands high
He wants you to call him every day and night

Call on God, he hears when you cry,
He made it a promise and he would never lie.

Allah ya Rabbi, Ya Rabb
Help me increase my Iman (faith)
Allah ya Rabbi, Ya Rabb
Help me have faith in your plan
Allah ya Rabbi, Ya Rabb
Your blessings please never stop
Allah ya Rabbi Ya Rabb
Grant me peace in my heart!

[Chorus]

ibrah: Allah is always near to us but how near is us to HIM?

*insyaAllah, bila ada kesempatan + semangat untuk menulis, ana akan continue updating this blog...

wallahu'alam

Tuesday, August 3, 2010

hebatnya DIA

"pandai-pandai jaga tepi kain orang"
"anak sendiri tak pandai jaga"
"biaq mampos anak tu dok kisah apa"
"@#$%^&*^&@#!!!!!!!"

itu antara kata-kata yang dihamburkan kepada ana sekeluarga untuk tempoh 2-3 hari yang lepas..ok biar ana cerita sikit apa yang berlaku to make it clear.

selepas berbulan-bulan(bertahun pun ada rasanya) kami sekeluarga selalu mendengar jiran(seorang kanak-kanak) dipukul (sangat dahsyat bunyinya) atas pelbagai kesalahan..sapa yang pukul?? IBU SAUDARA yang tanggung makan minumnya..budak tu baru je berumur 4-5tahun(x pasti), tak sepatutnya dia dipukul sebegitu dahsyat sampaikan orang-orang yang lalu depan rumah pun dengar bunyi pukulan tu..boleh bayangkan tak betapa sakitnya budak tu??kesian ana tengok budak tu..kurus je..waktu tu ana sekeluarga(termasuk TOK ana =p ) ambil keputusan, just wait and see..

kemuncaknya, minggu lepas bila kakak ana dengar sekali lagi budak tu kena balun(bahasa org perlis)..dengan sokongan daripada banyak pihak dan nak elak daripada perkara lagi buruk terjadi, ayah ana buat laporan kepada pusat kebajikan tentang kes budak tu..so, selepas pihak kebajikan datang ke rumah jiran dan buat apa yang patut, maka bermulalah 'perang sehala' (sebab mak cik tu sorang je yang 'berperang' dengan ana sekeluarga =p)..

kata-kata mak cik tu amat menyakitkan hati..setiap kali berjalan di depan rumah mak cik itu untuk ke rumah tok, akan ada perkataan yang tak sedap didengar keluar dari mulut mak cik tersebut..waktu ni memang banyak bersabar..terus teringat kisah Nabi Muhammad S.A.W dengan seorang wanita yang selalu menyusahkan perjalanan Nabi ke masjid setiap pagi dengan meletakkan duri, najis di atas jalan..tapi Nabi Muhammad tetap sabar, sikit pun tak marah malah Nabi menziarahi wanita tersebut bila menyedari satu pagi jalan ke masjid bersih sahaja..rupa-rupanya wanita tersebut sakit...indahnya peribadi Rasulallah itu telah mengISLAMkan wanita tersebut..

Allahuakbar!! Rasulallah dicaci, dihina malah pernah ada komplot untuk membunuh Nabi...tapi Baginda tetap maju dalam perjuangan dakwahnya..tak pernah luntur walau sesaat..ini tidak, baru sehari dua kena maki, dah tension,malas nak ambik tahu hal orang lain..terus bermasam muka dengan mak cik tersebut..adus!!baru aku tahu di mana letaknya tahap kesabaranku..Ya Allah, aku memohon Engkau tanamkanlah semangat juang RasulMu ke dalam diri hambumu ini ya Allah..Ameen..

sedikit perkongsian buat sahabat semua..moga ada ibrah yang dapat diambil daripada kisah ini..

Friday, July 2, 2010

mereka

MEREKA..

yang membawa diri ini ke dunia..umi abah uhibbukuma!!

penyeri hidupku..kawan suka dan duka

penguat semangatku...


akanku sayang sampai bila-bila..

Praise to Allah for giving me such a wondurful family,
I love my family
and I pray to Allah to let us still be in a complete family in ur jannah..ameen

setelah wisel itu berbunyi

Assalamu'alaikum w.b.t..alhamdulillah berkesempatan menulis walaupun x sehebat penulisan sahabat2 y lain..walaupun sekarang tengah hangat dgn world cup tapi semangat mujahid y syahid dalam kapal mavi marmara masih membara dalam diri..terbaru apa y ana dengar,konvoi LL4 gaza akan digerakkan lagi ramadhan ini dengan lebih 100kapal akan ikut serta..doakanlah semoga kita tergolong antara golongan y menegakkan Islam di atas muka bumi ini..terkesan dengan kata2 senior ana, kak afeera yang mengatakan setiap antara kita ini berdosa jika tidak mempunyai perasaan untuk mengembalikan kegemilangan Islam, zaman khilafah kerana kita ini telah Allah pertanggungjawabkan sebagai khalifah Allah di bumi..masih berbangga dengan title 'khalifah'??

memandangkan sekarang bola jadi tumpuan utama, so ana nak kait sikit perkongsian kali ni dengan bola..sambil2 tgk bola tu, ana nak kongsi sikit ibrah tentang permainan bola sepak ni..bola sepak ni ibarat pentas hidup ni..selagi pengadil permainan tak meniupkan wisel, selagi tula pemain akan terus sepak bola n berpeluang menjaringkan GOL!!..mcm tu la kita, selagi malaikat tak tiup sangkakala, selagi tulah kita ada peluang untuk berjuang menuju syurga Allah..dalam padang pula, setiap pemain akan berusaha bersungguh-sungguh untuk menjuarai perlawanan tu, mcm2 strategi yang digunakan..pengadil dalam padang juga disediakan untuk sentiasa mengawal pergerakan pemain dalam padang.. dalam kehidupan,banyak strategi yang digunakan untuk mencapai kejayaan di alam sana, di situ lahirlah pelbagai agama yang mengatakan mampu membawa manusia menuju kejayaan abadi, kita juga sentiasa memerlukan penasihat dan panduan dalam hidup seperti alim ulama, guru2, ibu bapa, rakan2 dan penduan paling agung, Al-Quran supaya kita sentiasa berada di siratul mustaqim..dari segi peminat pula, ia menasihatkan kepada diri kita bahawa orang di sekeliling kita sentiasa memerhati gerak geri kita, memberi sokongan,idea, dan laungan semangat kepada pasukan pilihan, namun pemain itu sendiri yang perlu bertindak untuk menghasilkan jaringan..dan terakhir, malam ini peminat Brazil(juara world cup 5x) dikejutkan dengan kekalahan kepada Belanda 2-1..apa yang boleh dikata, kehidupan itu ada naik turunnya..

selalulah ingatkan diri bahawa tak selalunya kita akan berada di atas,
tak selalunya kita akan bersemangat meneruskan dakwah ini,
tak selalunya kita bergembira apabila diajak ke program..
takutnya bila memikirkan ini semua..
oleh itu ana mengharapkan doa dari sahabat2 untuk terus tsabit di jalan yang indah ini..

itulah serba sedikit ibrah dari permainan bola sepak yang dapat ana kogsikan di sini..
ayuh kita persiapkan diri ini sebaiknya dan menjadi antara 'pemain' yang bakal tersenyum apabila 'wisel' penamat permaianan ditiupkan..

wallahu'alam..
p/s:doakan juga muscle2 di tangan ini untuk terus rajin menaip =)

Thursday, March 18, 2010

JOM JOIN!!

kalau nak call syifaa pun boleh kalau ada sebarang pertanyaan..
cepat daftar!!
limited seat..
moga kehadiran kalian menembahkan keberkatan program ini..insyaAllah
C U There!!

Friday, March 5, 2010

doctors in making

Assalamu'alaikum wbt..
Selawat dan salam buat junjungan besar, RASULALLAH S.A.W

Alhamdulillah yesterday berakhirnya block pharmacology dengan final exam in the morning..sedar tak sedar rupa-rupanya dah nak habis first year(3 more blocks to go!!)..tapi sebenarnya perjuangan ni baru bermula semetre dari beribu-ribu meter..banyak lagi ilmu,pengalaman n pendedahan yang perlu dikutip to be a good doctor as Prof Hamdan said in the grand reflection so that we will not be a murder doctor as Prof Asmadi said..

senarai block in 1st year:

Medical general antomy

Medical general physiology

Medical general biochemistry and nutrition

Medical general pathology

Medical Behavioral sciences

Medical microbiology and immunology

Medical pharmacology

Medical endocrinology system

Medical musculoskeletal system

Medical cardiovascular system



(dihadapan hosp pakar an-nur for CHET visit)
doakan kami terus tsabat di jalan ini(^_^)//

didiklah hatimu menjadi TASIK bukan GELAS

Seorang guru bertemu seorang muridnya yang sejak belakangan ini wajahnya kelihatan sangat murung dan tertekan.."kenapa kau selalu sahaja murung, nak? Bukankah banyak perkara yang indah-indah di dunia ini? Kemana hilangnya wajah bersyukurmu ? ", Tanya guru itu...


"Wahai Guru, sejak akhir akhir ini hidup saya penuh masaalah, sukar bagi saya untuk tersenyum. Masaalah sentiasa datang seperti tidak akan habis"... jawab murid tersebut dengan lesu. Sang guru tertawa terkekeh mendengar keluhan muridnya tersebut.


"Anakku, ambilkan saya segelas air dan dua genggam garam, maka akan aku perbaiki suasana hatimu itu " Si murid pun beranjak perlahan tidak bersemangat melaksanakan perintah guru itu, tidak lama kemudian ia kembali sambil membawa segelas air dan 2 genggam garam.


"Cuba kamu ambil segenggam garam dan masukkan kedalam gelas itu, kemudian kau minum airnya sedikit"..perintah guru tersebut. Si murid pun melaksanakannya, dan wajahnya kini kelihatan berkerut karena meminum air masin itu....

"Bagaimana rasanya?".. Tanya sang guru"Masin dan perutku terasa mual "..jawab sang murid sambil mukanya berkerut.Sang guru pun ketawa terkekeh apabila melihat wajah muridnya tersebut.

"Sekarang kau ikut aku". Sang guru membawa muridnya ke pinggir sebuah tasik dan menyuruh muridnya menebarkan garam yang tersisa ke tasik tersebut. Si murid langsung menebarkan garam yang berbaki tadi sambil menahan rasa masin dimulutnya yang belum hilang, Rasanya ingin meludah, tapi sungguh tidak sopan jika dilakukan di depan guru, fikirnya...

"Sekarang cuba kau minum air tasik itu"..pinta guru itu sambil mencari batu yang datar untuk di duduki nya di tepi tasik itu.Sang murid menangkupkan kedua tangannya untuk mengambil air tasik itu, dan terus meminumnya. Sebaik sahaja air tasik yang segar itu mengalir di kerongkongnya , sang guru bertanya kepada murid nya.. "Bagaimana rasa air tasik itu ?"Segar, segar sekali guru ! " jawab murid tersebut. ”Sudah semestinya begitu kerana air tasik itu berasal dari mata air diatas gunung kemudian mengalir turun ke dalam tasik ini. Pastilah air tasik yang luas ini menghilangkan rasa masin dimulut si murid.

"Terasakah garam yang kau tebar tadi", Tanya guru itu kepada muridnya.

"Tidak masin sama sekali", jawab sang murid sambil terus meminum air tasik tersebut. Sang guru hanya tersenyum melihat muridnya itu dan membiarkan muridnya minum air tasik sehingga puas.

Setelah murid itu selesai meminum air tasik, sang guru berkata " Wahai anakku, Segala masalah dalam hidup itu seperti segenggam garam, tidak kurang, tidak lebih, ia hanyalah segenggam garam. Banyaknya masalah dan penderitaan yang kau alami di dalam hidup mu itu sudah di beri kadarannya oleh Allah, tidak berkurang dan tidak bertambah, sesuai untuk mu, seperti segenggam garam itu. Setiap manusia yang lahir di dunia ini , bahkan nabi sekalipun, tidak lepas dari masalah ".

Si murid terdiam mendengarkan penerangan gurunya.

"Tapi wahai anakku, rasa 'MASIN' yang dialami dari penderitaan itu sangat bergantung kepada HATI yang menampungnya”.

Jadi, BERHENTILAH MENJADI GELAS, jadikan HATI dalam dada mu menjadi sebesar TASIK, agar kamu tidak sentiasa menderita .
"Hidup memang memerlukan keberanian, perlu berjiwa besar berhati luas, namun terlebih dahlu ditambahkan ”ketelitian”. Cermatilah langkahmu dan waspadai tindakanmu. Hati- hati saat ketika mencelupkan jari di dalam kancah kehidupan, supaya rasa "PAHIT" dapat dihindarkan..

Semoga cerita ini yg ana ambil dlm inbox email =), dapat dijadikan pengajaran buat kita semua bahawa Allah knows what is the best for us..

"..Allah tidak membebani seseorang melainkan (sesuai) dengan apa yang diberikan Allah kepadanya. Allah kelak akan memberikan kelapangan setelah kesempitan"[65:7]

Sunday, February 14, 2010

.::L.O.V.E::.


salam,
buat sahabat-sahabat y dikasihi,
carilah cinta Ilahi kerna di situlah kunci segala
KEBAHAGIAAN..
bercinta itu normal,
fitrah murni setiap insan,
malah halal jika mengikut syariat
namun,
gelagat kalian y membuatkannya HARAM,
tercemar erti sebuah CINTA,
berdua-duaan, berpegang tangan,
malulah kalian,

la taqrabuZzina,
jgn kamu mengHAMPIRI zina,
zina itu bukan hanya pada perbuatan,
tetapi ia melingkupi
hati, tangan dan juga mata..
kenapa Allah melarang kita menghampiri zina??
pasti ada hikmahnya kerna Allah tahu apa y terbaik buat kita
bukankah Allah pencipta kita??
layakkah kita y berstatus HAMBA ini
melanggar arahannya??
tidakkah malu kita tinggal di dunia ciptaan Allah ini
dan melakukan apa y Allah tidak suka??